Класичні рецепти соусів: гарячі та холодні
Соуси додають стравам особливий смак і текстуру, підкреслюючи їхній характер. У цій статті ми розглянемо класичні рецепти гарячих і холодних соусів, які можна приготувати вдома, та розповімо, до яких страв вони найкраще пасують.
Гарячі соуси
1. Соус Бешамель (Béchamel)
Пасує до: лазаньї, пасти, запіканок, овочів, риби.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 50 г
- Борошно – 2 ст. л.
- Молоко – 500 мл
- 1 дрібка мускатного горіха
- Сіль, перець – на свій смак
Приготування:
- Розтопіть масло в каструлі на середньому вогні.
- Додайте борошно та смажте, помішуючи, до золотистого кольору.
- Поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудок.
- Варіть до загустіння постійно помішуючи
- Приправте сіллю, перцем і мускатним горіхом.
2.Соус Беарнез (Béarnaise)
Пасує до: стейків, риби, овочів на грилі.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 150 г
- Жовтки – 3 шт.
- Цибуля шалот — 1шт.
- Біле вино – 60 мл
- Оцет винний білий – 4 ст. л.
- Естрагон — 3г
- Петрушка, чебрець – на свій смак
- Сіль, перець – на свій смак
Приготування:
- Дрібно наріжте шалот і трави. Додайте їх до суміші вина та оцту, доведіть до кипіння та варіть на маленькому вогні поки кількість не зменшиться десь на третину. Остудіть.
- Процідіть рідину, додайте до неї жовтки, збивайте на водяній бані до загусання.
- Поступово додавайте розтоплене масло, постійно збиваючи.
- Приправте сіллю та перцем, додайте трохи свіжого естрагону.
- Соус подається теплим.
3. Соус Барблан (Beurre Blanc)
Пасує до: риби, морепродуктів, курятини.
Інгредієнти:
- Біле сухе вино – 100 мл
- Оцет винний білий – 1 ст. л.
- ½ цибулини (або 1 маленька)
- Вершкове масло – 100 г
- Соняшникова олія – 1 ст. л.
- 2 гілочки розмарину (чебрецю або орегано)
- Сіль, перець – на свій смак
Приготування:
- Дрібно наріжте цибулю.
- Розігрійте сотейник з 1 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до м’якості.
- Влийте в сотейник до цибулі 1 ст. л. білого винного оцту та 100 мл білого вина.
- Відділіть від стебел листя розмарину. Можна використовувати чебрець чи орегано. Додайте у сотейник, трохи посоліть та тушкуйте на середньому вогні приблизно 5 хвилин, доки не випарується алкоголь. Рідина повинна зменшитися в об’ємі приблизно у 8-10 разів.
- Коли рідина зменшиться в об’ємі, тоді процідіть через сито у вогнетривку миску.
- Відіжміть ложкою, щоб отримати по максимуму рідини, бо в результаті самого соусу виходить не дуже багато.
- Поставте миску на парову баню. Дуже важливо, щоб миска не стикалася з поверхнею води. Додавайте холодне вершкове масло порціями по 20 г.
- Збивайте віничком до розчинення масла і загустіння. Якщо соус загус недостатньо, поставте миску в ємність з крижаною водою і ще трохи перемішайте віничком.
4. Соус Голландез (Hollandaise)
Пасує до: яєць Бенедикт, овочів на пару, спаржі, риби (особливо до лосося).
Інгредієнти:
- Яєчні жовтки – 3 шт.
- Вершкове масло – 75 г
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Вода — 1 ч.л
- Сіль – на смак
- Білий перець – на смак
Приготування:
- В окремій металевій мисці збийте жовтки з лимонним соком. Поставте миску на водяну баню. Важливо, щоб миска не торкалася води, а перебувала на паровій бані. Безперервно помішуйте жовтки віничком, збивайте жовтки до утворення світлої, густої маси.
- Коли жовтки почнуть густіти та набудуть консистенцію густої сметани, додайте невеликі шматочки вершкового масла. Воно має бути м’яким, але трохи холодним.
- Варимо соус ще 1 хвилину на водяній бані, постійно помішуючи. Потім знімаємо з водяної бані, та помішуємо ще 1 хвилину. Додайте сіль і білий перець на свій смак. Якщо соус занадто густий, можна додати трохи теплої води.
- Соус Голландез слід подавати теплим.
Холодні соуси
Важливо: Якщо до складу соусу входять сирі курячі яйця, то краще їх обробити перед готуванням, щоб уникнути ризику зараження Сальмонельозом. Піддавайте яйця термічній обробці, нагріваючи до 72°C на кілька секунд, цього буде достатньо щоб знищити бактерії Salmonella і яйце залишиться рідким.
1. Соус Песто (Pesto)
Пасує до: пасти, салатів, курки, індички, білої риби.
Інгредієнти:
- Свіжий базилік – 50 г
- Кедрові горішки – 2 ст. л.
- Пармезан – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Оливкова олія – 60 мл
- Сіль, перець – до свого смаку
Приготування:
- Помийте базилік та відділіть листочки (їх потрібно 50 г)
- У блендері змішайте базилік, горішки, часник і пармезан. Можна використовувати ступку замість блендера.
- Поступово додайте оливкову олію, продовжуючи збивати до отримання однорідного соусу.
- Приправте сіллю та перцем.
2. Соус Цезар (Caesar)
Пасує до: салату Цезар, курятини, риби.
Пасує до: салату Цезар, курятини, риби.
Інгредієнти:
- Жовтки – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Анчоуси – 5 шт.
- Пармезан – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Гірчиця американська – 1 ч. л.
- Оливкова олія – 30 мл
- Сіль, перець – на свій смак
Приготування:
- Збийте жовтки з лимонним соком та гірчицею.
- Додайте подрібнений часник та анчоуси.
- Поступово додавайте оливкову олію, постійно збиваючи.
- Додайте тертий пармезан, сіль та перець.
3. Соус Ремулад (Rémoulade)
Пасує до: риби, овочів, морепродуктів.
Інгредієнти:
- Майонез – 200 г
- Гірчиця – 20 г
- Каперси – 15 г
- Мариновані огірки – 30 г
- Цибуля – 20 г
- Петрушка – 10 г
- Сік лимона – 10 мл
- Анчоуси – 10 г
- Сіль – на свій смак
- Перець чорний мелений – на свій смак
Приготування:
- Мариновані огірки, каперси, цибулю, петрушку та анчоуси дрібно наріжте.
- Змішайте їх із майонезом та гірчицею.
- Додайте лимонний сік, сіль і перець до свого смаку.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції.
Порада: Для більш вираженого смаку залиште соус настоюватися в холодильнику протягом 30 хвилин перед подачею.
4. Соус Тартар (Tartar)
Пасує до: риби (особливо смаженої або запеченої), морепродуктів, а також для овочевих паличок або картопляних страв.
Інгредієнти:
- Майонез або грецький йогурт — 200 мл
- Корнішони мариновані – 50 г
- Каперси – 15 г
- Лимонний сік – 10 мл
- Свіжа зелень (петрушка, кріп) – 10 г
- Гірчиця (за бажанням) – 5 г
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Приготування:
- Мариновані огірки та каперси дрібно наріжте. Додайте майонез.
- Дрібно наріжте свіжу зелень та додайте до соусу.
- Додайте лимонний сік та гірчицю (якщо використовуєте).
- Приправте сіллю та перцем на свій смак.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти до однорідної маси.
Порада: Для ще кращого смаку дайте соусу настоятися в холодильнику протягом 30 хвилин перед подачею.